Hvad er skoliose

Skoliose er en skævhed i ryggen, hvor rygsøjlen udvikler en eller flere laterale sidekrumninger. Deformiteten på rygsøjlen overses ofte i dens tidlige udviklingsstadie, fordi den sjældent giver smerter i begyndelsen.

Skoliose er en progressiv tilstand, hvorfor deformiteten bliver værre med tiden. Hvis Skoliose ikke behandles i dens tidlige stadie, øges risikoen for, at man udvikler en så alvorlig kurve, at ryghvirvlerne begynder at rotere. Denne udvikling får ryghvirvlerne til at skubbe sig yderligere ud af deres position og kan medføre vejtrækningsbesvær, fordi lungerne bliver klemt.

 

Fysiske tegn på Skoliose

 • Den ene skulder er højere end den anden
 • Det ene skulderblad rager længere ud fra ryggen en det andet
 • Den ene hofte ser ud til at være højere end den anden
 • Nogle personer får en pukkel bag på ryggens ene side af ribbenene
 • Man har en tendens til at læne mod den ene side, og hovedet vipper typisk til den ene side
 • Taljen er ikke ens i begge sider – set forfra er den ene side lige, og den anden kurver indad.

Fælles for skoliose er, at deformiteten på rygsøjlen belaster og stresser hele kroppen både fysisk og psykisk. Der opstår ofte komplikationer i form af smerter og udmattelse, fordi de indre organer, rygmarven og nerverne bliver klemt.

Rygsøjlens Anatomi

Rygsøjlen består af 33 ryghvirvler, der danner led med hinanden.

Ryghvirvlerne deles op i tre sektioner:

 • Den Cervikale del:7 halshvirvler (C1-C7)
 • Den Torakale del: 12 brysthvirvler (T1-T12)
 • Den Lumbale del: 5 lændehvirvler (L1-L5)

På en sund rygsøjle peger ryghvirvlerne i samme retning, og rygsøjlen har en naturlig kurve set fra siden og er lige set forfra. Ved skoliose har ryghvirvlerne en tendens til at tviste og rotere imod den retning, hvor den store kurve dannes på rygsøjlen.

 

Sådan kuver Skoliose

Rygsøjlen kan kurve unaturligt fra side til side, på en af flg. måder:

 

 1. Rygsøjlen kurver til siden som en enkelt kurve til venstre (formet som C)
 2. Rygsøjlen kurver til siden som en enkelt kurve til højre (formet som et ↄ)
 3. Rygsøjlen har to kurver (formet somet S).

Skoliose kurver sig forskelligt

Når man har skoliose, kan der være stor forskel på kurvens form og grad.
Manklassificerer typisk skoliose efter placeringen af kurven på rygsøjlen:

 

 • Thorakal kurve
 • Lumbal kurve
 • Thoracolumbal kurve
 • Dobbelt C eller S-formet kurve

Skoliose med Thorakale kurve forekommer på midten af ryggen. Normalt begynder kurven mellem skulderbladene (T4-T6) og ender ved taljen (T11, T12 eller L1). Ca. 90% med en Thorakal kurve svinger og roterer mod højre og er ofte forbundet med en pukkel på højre side af ryggen.

Skoliose med Lumbale kurve udvikler sig i den nedre del af ryggen. Den påvirker ryghvirvlerne fra taljen (T11 eller T12) ned til L5. I de fleste tilfælde (65-70 %) svinger kurven til venstre. En lumbal kurve vipper bækkenet, så det ser ud som om, at den ene hofte er højere og længere fremme end den anden hofte.

Skoliose med Thoracolumbale kurve skaber en C-formet kurve, der oftest opstår mellem skulderbladene (T4-T6) og ender i lænden (L3-L5). Omkring 80 % svinger til højre, og en Thoracolumbal kurve udvikler typisk en asymmetrisk overkrop med pukkel, uens talje og hofter.

Skoliose med dobbelt C eller S-formet kurve er en kombination af to c- eller s-kurver. Den øvre kurve forekommer i den Thorakale del af rygsøjlen samtidig med, at der forekommer en kurve i den lumbale del af rygsøjlen. Kurven i den lumbale del svinger modsat af den øvre kurve og skaber en slags modvægt. I 90 % svinger den øvre kurve mod højre.

Vurdering af skoliosens Cobbs vinkel

Som nævnt er der stor forskel på typen og graden af skoliose. For at få stillet den rette diagnose, kan man få lavet en udredning hos en specialist i rygsygdomme. De tager bl.a. røntgenbilleder, MR-scanner samt beregner progressionen og graden af skoliosen.

Beregningen af skoliosen laves ved at måle vinklen på ryghvirvlernes kurve(r). Jo mere ryghvirvlerne tilter til siden, desto større vinkel kan der måles. Vinklen for rygsøjlens kurve kaldes Cobbs vinkel:

 • Normal rygsøjle: mindre en 10°
 • Mild skoliose: 10-24°
 • Moderat skoliose: 25-50°
 • Alvorlig skoliose: over 50°

Typer af skoliose

Man skelner typisk mellem to hovedtyper af skoliose:

 1. Funktionel skoliose
 2. Strukturel skoliose

 

Funktionel skoliose

Ved Funktionel skoliose har den unormale kurve i rygsøjlen udviklet sig på grund af problemer andre steder i kroppen. Det kan eksempelvis skyldes, at det ene ben er kortere end det andet eller muskelspasmer i ryggen.

Et kendetegn ved Funktionel skoliose er, at kurven automatisk korrigerer sig selv ved siddende eller liggende stillinger.

Strukturel skoliose

I modsætning til Funktionel skoliose, så er Strukturel skoliose (også kendt som Idiopatisk skoliose) ikke korrigérbar. Mere end 80% har Idiopatisk skoliose, og størstedelen af dem er unge piger. Idiopatisk skoliose diagnosticeres i forhold til personens alder, når man udvikler
skoliose:

 • Infantil skoliose: (0-3 år)
 • Juvenil skoliose: (3-10 år)
 • Adolescent skoliose: (over 10 år)

Ved Idiopatisk skoliose bliver rygsøjlen mere og mere skæv i et afgrænset område med uforudsigelig hastighed og sværhedsgrad. Idiopatisk skoliose udvikler ofte en eller flere rotationer, hvor rygsøjlen drejer om sin egen akse, så der opstår en pukkel ved det ene skulderblad. I udtalte og ubehandlede tilfælde påvirker Ideopatisk skoliose brystkassen og medfører åndedrætsbesvær.

Årsagen til Idiopatisk skoliose er stadig ukendt. Man ved dog så meget i dag, at skoliosen skyldes varige forandringer i rygsøjlens knogler og bløddele (muskler, brusk, ledbånd og sener).

Adresse

ScoliYoga
Lyngbygaardsvej 96A
2800  Kgs.  Lyngby
Tlf.: 6930 3940

[Find vej]

© ScoliYoga | by DezignMekka